Så här hittade vi resmålen

Rogaska-hotell-panorama

Hotell Rogaska Slatina

Följ Inez, Ullas och Marianas jakt på de nya resmålen i Slovenien. Mer bilder från resan finns här.

Slatina-Grand-Sava-hotel

Hotell Rogaska Slatina

Söndag 10 oktober 2010.
Sent igår kväll kom vi fram till hotell Rogaska Slatina. Första intrycket är att det nästan är för lyxigt. Men det var ljuvligt att hoppa ner i den stora sängen vid sisådär halv ett på natten igår, burra upp kudden och sova. Även om flygresan via Frankfurt till Ljubljana är enkel och utan några långa väntetider blir man sannerligen trött. Klockan åtta möttes vi för att äta frukost och strax efteråt träffar vi Drago som ansvarar för hotellets marknadsavdelning.

Hotell Slatina är en blandning av gammal öststatskänsla och modern västvärld – utanpå. Inuti är det ett vackert nyrenoverat hotell med en helt nybyggd avdelning. Vårt intryck är att allt är väl genomtänkt och mycket bra organiserat. Här finns en medicinsk enhet, fitness, wellness och för den som så vill även skönhetsbehandlingar. Anledningen till att hotellet överhuvudtaget finns är det mineralrika vatten som rinner genom berggrunden. Det tar 8000 år innan det kommer upp till ytan igen, så det vatten vi dricker här idag kommer alltså från ett regnväder för många tusen år sedan. Och det här är ingen myt utan vetenskapligt bevisat, enligt Drago.

I ett av Europas äldsta apotek får vi råd om örter och tinkturer

I ett av Europas äldsta apotek får vi råd om örter och tinkturer

Vi hinner med ett bad i poolen och går en rundtur i naturområdet som finns i närheten innan vi sticker iväg till ett av Europas äldsta apotek. Fortfarande sköter munkar om både odlingar och tillverkning av örtpreparat som de sedan säljer i sina minst sagt vackra lokaler. När vi kommer in står två kvinnor vid disken och diskuterar vilket preparat som är bäst för dem och deras åkommor. Munken plockar bland burkarna, visar och berättar och till sist är de ense om tagen. Han knappar in summan i den gamla kassaapparaten och sedan säger de hejdå till varandra.

Vi känner alla tre att det är goda vibbar både i området runt Rogaska och på hotellet, men bestämmer oss ändå för att låta våra sinnen vara öppna inför de platser som vi kommer att besöka under den här veckan. Vi har fått en rivstart i jakten på ett bra resmål. Förhoppningsvis är det här bara början på något som bara kan bli bättre…

 

Lite yr i plymen blir man av vinprovning på fastande mage

Lite yr i plymen blir man av vinprovning på fastande mage

Donat Mg är vida berömt för sina läkande egenskaper

Donat Mg är vida berömt för sina läkande egenskaper

Måndag 11 oktober 2010
Idag fick vi känna hur effektivt vattnet på Rogaska är. Det är ingen slump att de är specialiserade på mag- och tarmåkommor. Läkaren som gästerna träffar första dagen ger rekommendationer om vilket vatten man ska dricka och mängden. Vikten av att följa det sistnämnda rådet kan Mariana nu intyga. Igår drack vi två glas vatten, vilket är en rätt så vanligt dos. Hon har haft skitkul sedan dess – i ordets rätta bemärkelse. Milda makter! Efter en oerhört intressant rundtur i den medicinska enheten med föreståndaren Sasja, packar vi våra väskor och åker iväg till nästa ställe. Hotell Rogla ligger på 1517 meters höjd över havet och utsikten på vägen dit är stundtals bedövande vacker. Vi tar en rundtur på stället där många elitidrottare förlägger sina träningsläger. Sedan åker vi ner för berget igen för att äta lunch med Damjan Pintar, direktör för flera hotell i närområdet. Det är en kontakt som vi kommer att ha nytta av. Det känner vi alla intuitivt, frågan är bara med vad och hur?

Hela hotellet Zrece vibrerar, och nog är det av energier, men från borrar och gud vet allt. Just nu görs nämligen en stor tillbyggnad och armeringsjärn slås fasta i den gamla hotellkroppen. Vi förstår av Pintars beskrivningar att det kommer att bli en mycket intressant byggnad. Hungriga som vargar var vi och snurriga blev vi. Inte av direktören utan av det faktum att vi före lunchen åkte iväg till en nybyggd vinkällare på vinprovning. Och som alla vet är det ingen höjdarkombination att dricka vin på tom mage. Men vi blev imponerade både av företaget och vinet. Ulla gillade energin på platsen och övervägde en stund att bygga bo uppe på en av kullarna. På eftermiddagen prövar vi för första gången några kroppsbehandlingar. Det är skönt! Inez hoppade i thermalbadet efteråt och provade alla de typer av bastubad som erbjöds – och det var många.

Närproducerat och hemlagat, godare än så här kan det inte bli

Närproducerat och hemlagat, godare än så här kan det inte bli

Småskalig Spabehandling på Urska gör gott

Småskalig Spabehandling på Urska gör gott

Efteråt åker vi iväg till ett litet charmigt lantställe, Urska, där de erbjuder ett koncept som liknar det svenska ”bo på lantgård” och wellness. Jordbruket på gården är ekologiskt och det som erbjuds i matväg består till 70 procent av det som producerats där. Detsamma gäller för behandlingarna! Exempelvis kan man ligga på en varm bädd med en slags hömadrass ovanpå och sedan skrubba sig med örter. Imorgon ska vi pröva på det. Men innan dess ska vi besöka några andra platser och träffa fler organisatörer. Vid middagsbordet försöker vi summera dagarna och inser att det kommer att bli en delikat uppgift att bestämma vart vi ska förlägga våra resor. Det finns så många härliga platser och den ena är inte den andre lik. Jisses!

 

 

 

Tidig morgon på Urska lantgård

Tidig morgon på Urska lantgård

Tisdag 12 oktober 2010
Den mest underbara yoghurt man kan tänka sig serveras till frukost på Urska. Smakupplevelsen är enorm. Yoghurten absorberas i munnen, sinnena ropade efter mer och känslan är att man inte behöver svälja. Allt slurpas upp av celler som längtat sååååå efter detta. Ingen av oss har upplevt något som ens legat i närheten av detta förut! Det hänger massor av gastronomiska diplom på vägen in till den lilla matsalen, nu förstår vi varför. Ljuvligt gott är bara förnamnet. Efter frukosten åker vi iväg till Sentjur och möter kvinnorna som hjälpt oss att organisera vår studieresa. Där möter vi också en kvinna som har björnkoll på lokala projekt. Alla är viktiga för oss eftersom vi vill göra resor där vi också får möta ”vanliga människor” som gör bra saker i sitt lokala sammanhang. Högst uppe på berget Rifnik går vi runt i en bosättning med anor 4000 år före Kristus.

Antroprosofiskt och ekologiskt vin från Urbajs

Antroprosofiskt och ekologiskt vin från Urbajs

En entusiastisk ung guide följer oss och berättar med emfas om utgrävningar och rekonstruktioner. Hon har själv grävt en hel sommar och fått uppleva den stora lyckan att hitta ett romerskt mynt. Utsikten från berget är magisk. Det känns som om vi sitter uppe i en rymdfarkost och tittar ner på dalgångarna med hus, vägar och älvar. Efter bergets sida finns massor av små vinodlingar. På vägen ner från Rifnik svänger vi in på en liten, liten väg. Där står den biodynamiska odlaren och väntar på oss. Det blir början till ett spännande möte där han visar oss sin vinkällare och berättar om hur han odlar i harmoni med växter, energier och planeter. Odlingarna som vi passerat efter bergssidan är hans. Vi stiger in i det gamla huset och känner doften av bröd och lite rök från en gammal bakugn. Ett bord dukas upp med korv, ost och bröd. Han korkar upp en flaska och berättar historien om hur vinet ”Anarkist” blev till. Ett vin som inte kunde tyglas, där jäsningen levde sitt eget liv och som till sist visade sig bli något alldeles, alldeles speciellt.

Hans tankar om livet och samspelet där naturens, djurens och odlarens energi präglar både vinet och maten som produceras gör oss lyriska. Det är som poesi. Fångade av det eteriska blir vi kvar i den lilla stugan lite för länge, men kanske precis som det är tänkt. När vi åkt därifrån inser vi att vi glömt att fråga vad han heter. Men vi kommer aldrig att glömma honom och det faktiskt rätt så passande firmanamn för biodynamiskt ekologiskt jordbruk – Urbajs. Trötta men upprymda anländer vi till Urska igen. Där väntar återigen en matupplevelse utöver det vanliga. Det finns ingen ork för wellness, så hömadrasserna och bubbelbadet blir orörda. Imorgon åker vi till nästa ställe – Dobrna. Där är de specialister på att behandla kvinnliga åkommor. Vattnet är även där unikt. Vi känner att det är sant. Mariana har reagerat på vattnet i Rogaska, Inez handleder har slutat att värka efter badet i Zrece. Vad händer månne härnäst?

I Dobrna prövar vi behandlingar av alla de slag

I Dobrna prövar vi behandlingar av alla de slag

Onsdag 13 oktober 2010
Efter ännu en ljuvlig frukost och eufori med blåbärssmak den här gången styr vi så kosan mot Dobrna. Det här är dagen med lite luft i programmet för att vi ska hinna hämta andan. Men gudarna vill visst något annat. Efter mötet med hotellets programansvariga och konsultation med läkare springer vi runt som skållade troll. Var och en med sitt individuella program. Sammantaget prövar vi lerinpackningar och lerbad som är bra för värk och hudåkommor Hydrobarriär-behandling för att öka blodcirkulation och stärka nervsystem med mera. Behandlingen lär vara särskilt bra för diabetiker efter som den ökar läkningsförmågan men passar också bra för personer med ryggbesvär, restless legs och idrottsskador. Dessutom provar vi thermalbad som bland annat stärker hormonsystemet. Ljuvligaste behandlingen är – helt otippat – peeling med salt och olja som avslutas med ros- och mandeloljemassage. Nu är vi lena som små barnrumpor.. Mellan rundorna i behandlingsrummen hinner vi ut en sväng i parken som är byggd enligt feng shui:s principer.

Även om kvällen är sen hinner vi med ett bad

Även om kvällen är sen hinner vi med ett bad

Efter kvällsmaten stapplar vi överbehandlade iväg till pool och bastubad. Ulla och Inez morskar upp sig och tar en simtur utomhus och njuter av bubbel, mysbelysning och vattenfall under stjärnhimmeln… Dofter, kristaller och färgkombinationer skapar en stark helande energi i bastun som känns på djupet. Det här är den bästa saunan hittills och det vill inte säga lite! Strax efter midnatt är det dags för John Blund. Vi börjar allt mer inse att det inte går att välja ut ett enda ställe för resorna, vi behöver tänka om, tänka nytt och tänka till.

Det finns bara ett ord för Feng shui-parken - magisk!

Det finns bara ett ord för Feng shui-parken – magisk!

Torsdag 14 oktober 2010
Dagen börjar med en guidad tur i parken och en titt in i de angränsande hotellets rum. Där finns rum med feng shui-inredning. Strax därefter hoppar vi in i taxin och åker till ett annan del av Slovenien. Målet för dagen är att lära mer om och uppleva Geomantik. Ett konstigt ord som handlar om hur människor, djur och växter påverkas av naturelementen. Att naturen lever sitt eget liv får vi uppleva vid en unik plats – en sjö som kommer och försvinner lite hipp som happ. Den följer inga cykler, det bara sker. Det fina i kråksången är att fiskarna följer med vattnet. Hur de nu kan veta vart de ska simma och när?

Varje kraftpunkt kring sjön Nebojsa har sin egen symbol

Varje kraftpunkt kring sjön Nebojsa har sin egen symbol

Vår guide Nebojsa, viftar med händerna och berättar om leylinjer, älvor och andra naturväsen med stor frenesi. Och låter oss förstå att han vanligtvis inte bryr sig om att visa okända gäster runt i området. Men att den här gången var det dags att ge både sig själv och oss den tiden. Han krafsar i marken när han berättar om drakens fotspår och visar med hela sin kropp hur sjöns försvinnande är naturligt eftersom den är Sloveniens lunga och förändringen liktydig med jordens andning. Häftigast är att känna in de olika platsernas energier. Tio kraftpunkter finns i området och deras unika energi har kanaliserats ner till symboler som huggits ut i stora stenblock. Stenarna är placerade i en cirkel och energierna är så starka att vi känner hur det virvlar både runt om oss och i kroppen när vi går i den.

Trötta men glada och förvissade - Slovenien är bara så rätt!

Trötta men glada och förvissade – Slovenien är bara så rätt!

Idag är sista resdagen och när vi sent på kvällen försöker sammanfatta både resan och våra intryck börjar vi skratta. Att sätta ihop reseprogrammet kommer att bli kul!

Inez, Ulla och Mariana