Reseberättelse: Vin, vatten och vandring i Slovenien, oktober 2013

Vandring-Slovenien-oktober-2013-ps

Ulla Alvarsdotter, Weforyou,  berättar:

Fantastisk-vy-i-Slovenien

Ulla Alvarsdotter åkte med den första gruppen. Spänningen var stor om Weforyou:s resa ”Vin, vatten och vandring – vandra i Slovenien” skulle fall i god jord.

Den femte oktober 2013 landar jag på flygplatsen i Graz i Österrike, klockan är tjugo i nio på kvällen och jag är trött. Jag är fortfarande lite osäker inför morgondagen om jag ska träffa någon ny guide inför vårt framtida resmål: Vandring mellan Mariakyrkorna i Slovenien. Precis utanför flygplatsen i Graz tar jag en taxi till ”Gästehaus Feldkirchen” som jag har bokat för natten, det ligger väldigt nära, skönt. Väl framme möts jag av en vänlig man som håller upp dörren för mig och kvinnan som kopierar mitt pass bär upp väskan på rummet, 2 trappor. Vilken service! Telefonen innehåller inga meddelanden eller mail inför morgondagen, så innan jag somnar bestämmer jag mig för att ta tåget till Maribor direkt efter frukosten nästa dag.

En plattform är allt jag hittar vid tåghållplatsen, och försent inser jag att biljettautomaten ligger på andra sidan spåren. Jag bestämmer mig för att köpa biljett på tåget. Ett modernt tåg stannar, jag kliver på och via information på tågväggen förstår jag att jag behöver byta tåg vid gränsen mellan Österrike och Slovenien, vid Spielfeld Strass. Resväskan är otymplig och ännu en vänlig man lyfter upp den sexton kilo tunga väskan på det slovenska tåget. Det är som att förflyttas fyrtio år tillbaka i tiden. Minns att jag som tonåring satt i en liknande kupé och att konduktören bar uniform med mössa. Det är enkelt att köpa biljett och efter trivsamt rälsdunkande finns ännu en hjälpsam man som lyfter min väska ner från det höga tåget. Jag går till den centrala informationen i Maribor, får karta och hjälp att hitta till mysiga lilla hotellet Bascarslja Etno House som ligger på en av gågatorna.

Slovenien-gard-buske-vy

Vyn från den lilla lantgården Urska är hisnande. På gården odlas egna druvor som senare blir till eget gårdsvin.

Det blir en vilodag. Jag går dit benen bär mig, tittar på några minnesmärken och statyer och hamnar sen i solen vid floden på ett litet café. Stolen är bekväm, kyparen trevlig och jag sitter länge och njuter. Njuter av svanarna som sakta simmar förbi, småpratande slovener vid bordet bredvid och Kajsa Ingmarssons senaste bok: Den magiska gnistan. Sängen är lagom mjuk och jag somnar till musik från restaurangen på nedervåningen och ungdomars sorl på gatan utanför.

Torsdagen klockan tio kommer Antonio och hämtar mig vid katedralen i Maribor med en minibuss lastad med svenska resenärer. Det är både kända och okända ansikten och vi börjar vår resa till turistfarmen Urska utanför den lilla orten Zrece i nordöstra Slovenien. Det blir ett glatt återseende med Wilma och hennes man Druzina som äger den mysiga och ekologiska farmen Urska. Vi sågs senast för tre år sedan då företaget Weforyou gjorde sin första researchresa till Slovenien. En överraskning väntar oss i köket, kaffe med en otroligt god kaka. Vilken start!

I den nybyggda vackra Kyrkan njuter vi av skönheten

I Roglas nybyggda kyrkan fascinerades vi av skönheten och atmosfären.

Vi ställer in våra väskor på rummen, byter om till vandrarkläder och låter bussen ta oss uppför den slingrande vägen till sportcentrat Rogla, på 1500 meters höjd. Där väntar en fantastiskt god lunch bestående av den speciella slovenska köttsoppan ”Pohorski lonec” samt strudel. Guiden Antonio tar oss sedan runt på Rogla till fina utsiktsplatser och även till utkikstornet som är 38 meter högt. Det är en hissnande upplevelse att stå högt över trädtopparna och se över till Österrike och Kroatien. Dimmorna över de blå bergen förmedlar en magisk känsla, det är lätt att känna sig ett med naturen och dess storhet. Vi besöker också den ovanliga och fina nybyggda kyrkan på Rogla med mosaik från Italien.

En fantastiskt god middag var välbehövlig efter vår vandring. All mat odlas och lagas på gården, det är en helt otrolig känsla att stoppa grönsaker i munnen som har växt bara några meter därifrån. Hela gruppen provade gårdens egna SPA på kvällen med bastu, bubbelpool och relax med gårdens eget örtté. Ljuvligt!
Den hemmagjorde yoghurten smälter på tungan, sylten av vindruvor till gårdens egna keso är perfekt pålägg på det hembakta brödet. Ja, frukosten är gudomlig på Urska och på fredagen upptäcker vi att den är extra viktig. Det blir nämligen en utmanande vandring upp till toppen av berget, där vår fantastiska guide Antonio bjöd på liten picknick och hemmagjord körsbärslikör.  Framsidan av låren får jobba hårt när vi tar oss nerför berget på andra sidan. Belöningen var värd all möda när klostret i Zice uppenbarar sig genom det färggranna lövverket. Det är som att kliva rakt in i en dröm när tornen höjer sig mot himlen och kyrkoruinen blir synlig. Verkligen häftigt.

zlati-gric-slovenien

På Zlati Gric framställs vin i stora mängder.

Efter vila och vattenintag blir det rundvandring med guidning och en kort visit till shoppen på klostret med möjlighet till inköp av örtteer, salvor och kristaller. Vi äter en fantastiskt god lunch på Sloveniens äldsta restaurang som ligger i anslutning till klostret. Maten är fräsch och vällagad. Speciellt god är kastanjesoppan, som är något av en specialitet för landet. Zlati Gric är nästa mål för dagen, vinprovning på en av Sloveniens största vinproducenter. Oerhörda volymer vin i olika skeden av produktionen visas för oss, jästdoften är stark och allt presenteras av kunnig och proffsig personal. Förutom vin till familjen köper jag pumpafröolja, något som är vanligt i Slovenien men som inte går att köpa i Sverige. Kvart över nio släcker jag sänglampan efter ännu en gourmetmiddag lagad av fantastiska Wilma på Urska. Jag känner mig nöjd efter väl genomförd dag, något mör i låren efter dagens vandring.

Breda Retuznik Slovenien

Underbara Breda har under åren som gått hjälpt oss otroligt mycket med att hitta det genunia. Och även den här gången var hon till stor hjälp

Klockan halv sju ringer klockan. – Javisst ja, morgonmöte med Breda, vår vän och kontakt i Slovenien. Hon hjälper oss med guider, övernattningsställen och myndighetskontakter, en verklig klippa! Vi har mycket att diskutera och våra beröringspunkter mynnar ut i allt fler möjligheter för samverkan/samarbete mellan Slovenien och Sverige. Det här kan leda till många spännande projekt i framtiden…
Efter morgonmötet och den gudomliga yoghurten åker gruppen till Miklaz, vår guide Antonios föräldrahem och numera hans brors ekologiska lunchställe. Först vandrar vi upp till berget Ribnica där vi dricker en kopp te i toppstugan. Vi blir hänförda av den vackra lilla sjön som ligger mitt bland dvärgtallar och som härstammar från inlandsisen. Den påminner om en tjärn från de svenska skogarna, förutom att den ligger på 1400 meters höjd och bara är två meter djup.

Vi njuter av den goda ekologiska lunchen innan färden går vidare till Terme Zrece, SPA anläggningen där vi får prova att simma i det mineralrika termalvattnet. Där finns också ett fantastiskt bastuland. Förutom att prova tre olika bastun (infraröd, kristallbastu och en bastu som doftar starkt av eukalyptus) ligger jag en halvtimme på en varm keramikhäll, underbart. Jag beslutar mig också för att simma en stund utomhus i den stora bassängen med termalvatten, det är friskt och härligt i luften. Jag trivs verkligen på Terme Zrece, som ”fisken i vattnet”. De andra resenärerna kommer till minibussen tio år yngre. De har alla fått behandlingar i ”Beautycentret Idila” och ler över hela kroppen.

vinprovning-vintunnor-urska

Urska har en egen vinkällare där man kan smaka gårdens vin.

Efter ännu en otroligt god middag blir det vinprovning i Urskas egna vinkällare. Gården har egna druvstockar som så många andra gårdar i Slovenien och mannen i huset gör själv vinet. Det hör liksom till att ha eget gårdsvin. Klockan är kvart över elva när vi säger god natt till varandra denna kväll, och tillsammans tycker vi att klockan nio är lagom frukosttid den sista morgonen på resan. Fullmånen lyser starkt och jag känner mig lyckligt lottad att få stå på en balkong och se ut över en grönskande dal i detta fina land. Att få stå på samma balkong med åtta timmars skillnad och få uppleva fullmåne och soluppgång känns magiskt. Den klara höstluften fyller rummet och jag ser framemot vår färd till Sloveniens äldsta stad, Ptuj. Det blir en dag fylld av kulturupplevelser, med bland annat besök på slottet i Ptuj med berättelser och konst från romartiden.

Vi äter lunch på turistfarmen Püklavec där en av de lokala rätterna är svampsoppa, redd på grovt rågmjöl. Spännande och gott. Det är provsmakning av flera olika sorters vitt vin till maten. Vi avslutar besöket med en tur till vinkällaren där vi provar gårdens rosévin, som enligt resenären och vinkännaren Åke får väldigt bra betyg. Minibussen för oss vidare på de smala asfalterade vägarna genom det slovenska landskapet som omväxlande är böljande och bördigt fyllda av vinstockar, till att vara mer slätt som Skåne. Överallt är hus och trädgårdar välskötta. Hela resegruppen är förvånad över Sloveniens goda standard och den vänlighet och ordningssinne som lyser igenom överallt.

När vi skiljs åt på Graz flygplats är alla belåtna och nöjda efter Vin, vatten och vandringsresan och en och annan vinflaska hörs klunka i resväskorna. ”Nästa gång tar vi bilen så vi kan köpa mer vin” hör jag resenären säga till sin man innan dörren stängs och vi vinkar hejdå.
Antonio och jag summerar fyra dagars upplevelser av Weforyous första Vin, vatten och vandringsresa. Vi gör några små förändringar i schemat, känner oss nöjda och trötta och ser framemot ett nytt härligt gäng under våren 2014.

 Ulla Alvarsdotter