Resan till Slovenien blev början till en kärleksaffär

Journalist Louise Taarnhøj

Journalist Louise Taarnhøj

Mineralrikt vatten, daglig massage, böljande landskap, näringsrik mat och avkopplande spa. En resa till Slovenien är början till en kärleksaffär med ett land som inte många känner till – men som snabbt kryper in under huden och gör att du längtar efter att återvända.

Det råder ingen tvekan om att Slovenien fått mycket av det goda. Landskapet är fantastiskt med Centraleuropas största skog, rikt djurliv med både bruna björnar, vargar och hjortar, och de varma källorna med mineralvatten gör att alla vill dra in bromsarna och finna sin inre ro. Åtminstone för oss som besöker landet som turister. För slovenerna är hårt arbetande människor som på ett effektivt sätt, men med frid i sinnet, får saker gjorda. Ingenting är omöjligt, verkar vara mottot för det land där de tar hand om varandra och ser till att alla mår bra (tillräckligt).

I deras historia har kommunismen spelat en viktig roll, det kan inte förnekas, men om du frågar slovener, var separationen en lycklig skilsmässa. 1990 kom de loss från Jugoslavien och blev en självständig republik. Det hade i alla fall kunnat gå mycket sämre än det gjorde.

Inte många känner till landet. Faktum är att många blandar ihop Slovenien med Slovakien. Vilket är naturligt om man betänker likheten i namnen. Men Slovenien är ett eget land och det rikaste av staterna från före detta Jugoslavien och folket välkomnar med glädje turister att komma hit. Något som de är mycket bra på är att nyttja de möjligheter som de varma källorna som springer upp ur jorden ger.

En plats med mycket folk är Dolenjske Toplice, ett hälsohotell uppdelat i tre: Hotel Kristal, Hotel Balnea och Hotel Vital. Jag åker med i en grupp på 12 personer som ska vara här i 10 dagar för att se hur hälsohotellens utbud verkar på kropp och själ. Gruppen består av fem svenskar och sju danskar, och sejouren börjar när vi blir hämtade med buss på flygplatsen i Ljubljana och får åka direkt till hotellet. Dolenjske är egentligen namnet på staden, och toplice betyder spahotell. Alla som åker med på resan gör det av olika skäl: vissa har rörelsesvårigheter på grund av skador medan andra är här för att njuta och slappna av. Hursomhelst, alla är förväntansfulla redan från start.

”Jag har sett fram emot att få en tidigare vår, eftersom jag märkt ett uppsving när jag har varit söderut i början av året. Jag förväntar mig inga mirakel, men ett steg framåt i energi och livsglädje ”, säger Birte 62 år, som lider av multipel skleros sedan 2003. Det här synsättet och förhoppningen är något som hon delar med hela gruppen. Följande 10 dagar får alla behandlingar av olika slag enligt ett individuellt program som organiseras och ordineras av Dolenjske Toplices läkare och sjuksköterskor.

Vatten aerobics och massage

Doktor Barbara Kavcic

Doktor Barbara Kavcic ordinerar behandlingarna efter var och ens specifika behov.

Redan första dagen får alla ett privat medicinskt samtal där ett personligt program görs upp för var och en med vilka behandlingar de ska ha. Varje dag får vi tre behandlingar. Gemensamt för alla är en 20-minuters aquafit på morgonen i det varma, mineralrika vattnet. Vi får också höra att vattengymnastik inte bara är bra för leder och muskler, vattnet har även den speciella egenskapen att mineraler absorberas genom huden. Andra behandlingar som flera av oss har ordinerats är massage med paraffin och alger samt traditionell ryggmassage. Det känns i första hand som en vild och nästan självisk lyx att få så många behandlingar. Ja nästan så att man skäms över att ha det så här bra. Men behandlingarna spelar en viktig roll för processen, de gör oss inte bara mer avslappnade och utvilade utan har även betydelse för vårt allmänna hälsotillstånd. Vi blir rörligare och kanske kan till och med några av våra symtom elimineras, men som Birte säger, vi förväntar oss inga underverk.

 

En stor del av tiden tillbringade vi i badrock.

En stor del av tiden tillbringade vi i badrock.

 

Ut med restprodukterna

Jag är inbjuden till Slovenien för att följa gruppens utveckling, samt för att känna på vad som händer med min egen kropp under en sådan här vistelse. Och om vi börjar med det senare, så upplever jag en stark reaktion redan första dagen. Jag får en galet intensiv migrän, som blir ännu värre den andra dagen, vilket gör att jag inte kan formulera en enda mening. Jag försöker ta reda på vad det kan vara och drar slutsatsen att det här helt enkelt handlar om att många lagrade avfallsprodukter lämnar kroppen. Det handlar också om att jag stressar ner – en helt normal reaktion när man plötsligt bromsar in när man är van att köra på hög växel. Kroppen behöver lugnet, men kan inte hantera en lägre växel och reagerar därför med symtom som huvudvärk. Efter några dagar försvinner huvudvärken och ersätts med en lätthetskänsla i kroppen som jag sällan upplevt. Och här finns det flera teorier. En av dem handlar om salt och magnesium. Varje morgon började vi med att konsumera salt och magnesium.

Salt och magnesium – viktiga mineraler

Magnesium är en viktig mineral som främjar starka tänder, starka ben, ett väl fungerande matsmältningssystem och som också påverkar ditt psyke. I det här landet har man gjort flera studier som visar att många människor i västvärlden saknar magnesium, och därför tillsätts i vatten som du köper på flaska. Dessutom finns det just Magnesium i det mineralrika vatten vi badar i varje dag, eftersom det är lättare för kroppen att absorbera detta mineral genom huden, bör detta naturligtvis också ge en effekt på vår hälsa. Den typen är naturligtvis svår att mäta på så kort tid och utan en grundlig hälsoundersökning, men vi upplever åtminstone att vår hud blir mjukare och mer motståndskraftig under vistelsen. Eftersom vi är i vattnet flera timmar varje dag skulle det här landet annars innebära torr och rynkig hud för de flesta.

En annan mineral som vi konsumerar varje dag, är salt. Det låter konstigt, och jag är fullt medveten om det när jag första dagen får en liten skål med salt i min hand. En halvtimme före varje måltid tar vi lite salt – vad som kommer med mellan två fingertoppar – tillsammans med en halv liter vatten. Saltet behövs för att kunna komma in i celler och på så sätt absorberas i kroppen. Jag läste en rapport som undersökte absorptionen av salt i den mänskliga kroppen, och poängen är att vi äter för mycket av bearbetade salter som inte har några mineraler och som inte gör någon nytta. Det innebär i sin tur att vi inte får i oss tillräckligt av den typ av salt som vi behöver. Efter intaget av salt behöver jag inte salta på min mat så mycket som jag brukat göra förut. Jag vet inte om det här är placeboeffekt eller vetenskap. Oavsett så märker jag en skillnad.

Intressanta utflykter

De 10 dagarna på hälsohotell erbjuder inte bara hälsobehandlingar, även om det är grunden för vistelsen. Nej, i programmet har de lagt in flera utflykter. Till städer i området, vinprovning och besök i ett av Europas äldsta apotek. Slovenien är ett mycket vackert land, naturens skönhet har också en positiv effekt på kropp och själ. En promenad i skogen, som är en av Europas största, och där massor av björnar, vargar och hjortar lever är ett måste och den besöker jag flera gånger under min vistelse.

Det finns också tid för lite shopping i den närliggande staden Novo Mesto, som betyder ”ny stad”. I motsats till vad namnet skulle innebära, är staden inte ny. Den byggdes redan 1365 och har under århundraden varit ett centrum för regionen Dolenjske. Runt staden flyter den vackra floden Krka, och på toppen av staden finns den berömda Fransiskankyrkan, S:t Nicholas katedral, som erbjuder oljemålning av Tintoretto och altarmålningar av Valentin Metzinger. På helgerna finns marknader med mat, massor av barer och kaféer med feststämning. I staden finns också ett fascinerande museum, där många bronskrukor från medeltiden finns utställda.

Debriefing och avslutning

Vistelsen har kommit till sin sista dag, och det är dags att känna efter vad vi har lärt oss, och framför allt det som våra kroppar har lärt sig. När vi kvällen före avresan sitter tillsammans och pratar, är alla överens om att vistelsen i första hand medfört en underbar känsla av frid i kropp och själ. Dessutom har flera märkt betydande förbättringar i deras hälsotillstånd.

”Hela hotellet, service, behandlingar och vatten har gett så mycket för mig. Jag föll och slog mitt knä en kväll och den hjälp jag fick var överväldigande. Allt fungerade helt perfekt. Jag har inte så ont i ryggen nu som jag hade när jag kom ”, säger Birte 62 år. Svenske Bengt, som är här nere tillsammans med sin fru, håller med: ”Det här är det bästa stället vi har varit på hittills, och vi har varit i sex olika länder sedan 1993! Det finns många bad att välja på, och vi har också stora möjligheter att styra hur vi vill använda vår tid”, säger han.

Marianne 70 år tycker att spaavdelningen varit det vackraste och mest givande med vistelsen: ”Jag var lyckligast över spaavdelningen med de japanska baden och bastun. Jag behövde bara komma över min blygsel, men när det var gjort så var jag helt tillfreds med att vara naken. Naturen uppskattade jag också. Jag har fått fullständig sinnesro under den här vistelsen. ”

Alla är faktiskt överens om att resan gett mer än de vågat hoppas på. Det har inte skett några mirakel, nej, men det allmänna tillståndet för kropp och själ är verkligen förbättrat.

Fakta om Dolenjske Toplice:

Spa-och hälsohotell består egentligen av tre hotell. Här tar de hand om både kropp och själ, och det finns något för alla där, både sjuka och helt friska. Hotellet ligger vid två varma källor som ger varmvatten för ett romerskt bad i Hotel Kristal, liksom hälsocentret på Hotel Balnea. Den senare fastigheten totalrenoverades 2008 och innehåller, förutom en stor pool, inomhus-och utomhuspool, också ett 40 grader varmt japanskt bad, en bubbelpool, två finska bastun, två turkiska bad, bastu med aromaterapi och ett stort torg där man kan koppla av med en bok eller ta en tupplur. Miljön i detta centrum är lugn och avslappnad. Det finns alltid kallt mineralvatten i maskinen och färska äpplen i korgen, och stämningen är tyst och diskret. Kort sagt, här kan du lägga in en lägre växel och komma in i en meditativ stämning.

Hotel Balnea är också ett underbart hotell med en trevlig bar där de några kvällar i veckan bjuds på levande underhållning vid den stora flygeln. Här kan hotellets gäster njuta av ett glas vin efter en lång dag i välbefinnandets namn. Här finns gratis internet och därför är det många som tar med sig sin bärbara dator till soffan för att kolla e-post eller läsa tidningar från sitt hemland.

Hotel Kristal har hotellens huvudrestaurang och där serveras mat tre gånger om dagen. Alla tre måltider erbjuder en stor salladsbuffé. Lunch och middag kan du beställa varmrätt och välja mellan antingen traditionell mat, vegetarisk mat eller hälsokost. Dessutom finns dessert, skivad färsk frukt och nybakat bröd. Till frukost är det alltid möjligt att välja äggröra och korv, för den som vill ha en mer proteinrik kost.

Hotel Vital är både behandlingshem, spa och sjukhus. Det är där läkare och sjuksköterskor arbetar, och det är också där de romerska baden finns med 36-gradigt vatten. Här får man alla föreskrivna behandlingar och här finns den stora poolen där man har vattengymnastik på morgonen. På Hotel Vital kan man för övrigt bli inlagd för sjukhusvård, om någon skulle falla och slå sig eller på annat sätt bli allvarligt sjuk.